Newbie needs help: my bike's not getting any power

Message
Author
tuanbuffalo
Tricycle Squid
Tricycle Squid
Posts: 1
Joined: Fri Mar 16, 2018 4:38 am
Real Name: tuan
Sex: Male
Years Riding: 4
My Motorcycle: kawasaki

Newbie needs help: my bike's not getting any power

#1 Unread post by tuanbuffalo » Fri Mar 16, 2018 4:41 am

2001 Suzuki Savage 650. Battery is less than 2 months old.

I am pretty certain that I didn't leave the lights on or anything like that, but now it just won't get any power (no horn or headlights or anything). I rode the bike for about an hour this morning, and went to take it for a spin again in the evening. I sat on the bike and it had power. The headlight and neutral light were on. I hit the ignition button and it started to turn over then the whole thing died. Any ideas how I should start troubleshooting this?

Might be unrelated, but this thing has a Supertrapp exhaust. It was just the pipe with no baffles, but it was loud as hell, so I bought the baffles and core assembly from Supertrapp and installed it this morning. As I said, it rode fine for a few hours, I was actually really happy with the performance.

Any thoughts on what this might be?

Thanks for your time!

Leanne
Rookie
Rookie
Posts: 3
Joined: Mon Mar 19, 2018 4:35 am
Real Name: Jessie
Sex: Female
Years Riding: 9
My Motorcycle: 1982 Yamaha sr250

Re: Newbie needs help: my bike's not getting any power

#2 Unread post by Leanne » Mon Mar 19, 2018 9:08 pm

Hello, I have this problem with my bike before, I think you should check these things first:
- The battery, if it's properly connected,
- The ignition switch, if its defective
- Or the fuse of your motorcycle.
I hope this will help, if not, you should just send it to the motorcycle repair shop.

pchast
Site Supporter - Silver
Site Supporter - Silver
Posts: 498
Joined: Tue Sep 02, 2008 7:04 pm
Real Name: Pete
Sex: Male
Years Riding: 9
My Motorcycle: 1980 Suzuki GS550L, 2019 Zero DSR
Location: Athens, NY

Re: Newbie needs help: my bike's not getting any power

#3 Unread post by pchast » Wed Mar 21, 2018 8:53 pm

Do you have a volt meter to test the battery voltage....
Or a test light to tell if a switch has any power?
Do you have a manual for the bike?
2019 Zero DSR, 1980 Suzuki GS550L

ViargoJoe
Tricycle Squid
Tricycle Squid
Posts: 1
Joined: Fri Apr 06, 2018 8:50 am
Real Name: Joe .
Sex: Male
Years Riding: 0
My Motorcycle: Yamaha Virago

Re: Newbie needs help: my bike's not getting any power

#4 Unread post by ViargoJoe » Fri Apr 06, 2018 9:11 am

If your bike is totally dark. No lights etc. and the main fuse is still good. Follow your battery ground cable to the engine. Remove the screw holding it to the engine. Wire brush or sand paper both sides of the cable eyelet and engine surface and reinstall the cable. For added measure, do the same for both of your battery terminal cables and wire brush the battery terminals. This should solve your issue.

ViragoJoe

Post Reply