Beginner’s Guide to Motorcycling: Section 7

Section Seven: Motorcycle Tests and Quizzes

 

Where to go, where to start to optimize your riding skills and not miss anything. Well, here is how I started, maybe it might be the way for you too. This section will help you out, just relax and read on… By the time you finish doing a few Tests and Quizzes, you’ll be better off than you are now.

2023 Piaggio 1 Active Electric

Motorcycle Tests and Quizzes

Welcome to our motorcycle quiz, trivia and test area of our Total Motorcycle Beginner’s Guide to Motorcycling eBook! Good luck, have fun and enjoy. All answers at the bottom of the page.

 

Motorcycle Rider Quiz Test – #1

Answer sheet below

  1. What are the requirements for wearing a helmet?
  1. Passengers only are required to wear helmets.
  2. All motorcycle riders and passengers are required to wear helmets at all times.
  3. Helmets are not required while driving on city streets.

 

  1. Grabbing the front brake or jamming down on the rear brake:
  1. Can cause the brakes to lock.
  2. Is the best way to stop in an emergency.
  3. Is the best way to slow down when the streets are wet.

 

  1. Passengers on motorcycles should:
  1. Put their feet on the ground when the motorcycle is stopped.
  2. Not ride without a back rest.
  3. Should sit as far forward as possible without crowding you.

 

  1. When riding with a group of motorcyclists, a staggered formation:
  1. Is recommended at all times.
  2. Should not be used when entering or exiting a highway.
  3. Should be used when riding on curves.

 

  1. Eye protection:
  1. Is not needed if your motorcycle is equipped with a windshield.
  2. Is only needed when riding in bad weather.
  3. Should give a clear view to either side.

 

  1. A primary cause of single vehicle motorcycle accidents is:
  1. Motorcyclists’ tendency to drive too fast for weather conditions.
  2. Motorcyclists running wide in a curve or turn and colliding with the roadway or a fixed object.
  3. Motorcyclists running off the road while trying to avoid a collision with another vehicle.

 

  1. The best lane position for a motorcycle:
  1. Is in the left part of the lane, next to the center line.
  2. Is in the right part of the lane, next to the curb.
  3. Can vary depending on road and/or traffic conditions.

 

  1. When riding at night you should:
  1. Move closer to the vehicle in front of you to use its lights to see farther down the road.
  2. Keep driving at your normal speed because slowing down would increase the chance of being struck from behind.
  3. Reduce your speed because it is harder to see something lying in the road.

 

  1. You should operate the engine cut-off switch and pull in the clutch when:
  1. The throttle is stuck and you can’t free it.
  2. You start to lose control in a curve.
  3. The motorcycle starts to wobble.

 

  1. To operate a moped you must have at least a _______ license.
  1. Class M1
  2. Class M2
  3. Class C

 

2024 Can-Am

Motorcycle Rider Quiz Test – #2

Answer sheet below

  1. Upshifting or downshifting in a curve:
  1. Should only be done if it can be done smoothly.
  2. Is better than shifting before the curve.
  3. Is the best way to control your speed.

 

  1. To avoid confusing other drivers you should:
  1. Increase the following distance between your motorcycle and the vehicle in front of you if you are being tailgated.
  2. Make sure your turn signal turns off after you finish a turn.
  3. Use your horn only in emergency situations.

 

  1. _________ is a major factor in accidents caused by motorcycles.
  1. Following too closely
  2. Lane sharing
  3. Not being seen by other drivers

 

  1. If your motorcycle starts to wander back and forth while riding over metal bridge gratings you should:
  1. Downshift immediately to a lower gear to improve traction.
  2. Proceed in a zig-zag pattern until you cross the bridge.
  3. Relax, stay on course and ride straight across.

 

  1. If you must carry a load it should be:
  1. Either over or in front of the rear axle.
  2. Carried on the gas tank in front of the driver.
  3. Piled up against a sissy bar or frame on the back of the seat.

 

  1. Highway pegs:
  1. Are a good idea, especially on long trips.
  2. Are standard equipment on all motorcycles.
  3. Can increase the time it takes to reach the foot brake in an emergency.

 

  1. What is the best way to stay out of trouble while riding a motorcycle?
  1. To see it coming by looking well ahead.
  2. By avoiding high density traffic areas.
  3. By increasing the following distance between your motorcycle and the vehicle in front of you.

 

  1. A motorcycle rider has an advantage over an automobile driver when passing parked vehicles because:
  1. A motorcycle can accelerate faster than a car.
  2. A motorcycle rider can avoid the problems of opening doors and people stepping out from between vehicles by driving in the left part of the lane.
  3. Motorcycles have a shorter stopping distance.

 

  1. Brightly colored, reflective helmets and clothing:
  1. Should only be worn while riding at night.
  2. Can make motorcycle riders easier to see.
  3. Do not increase a motorcycle rider’s safety.

 

  1. To execute a turn safely a motorcycle rider should always:
  1. Lean the motorcycle in the direction of the curve or turn
  2. Slow down in the turn.
  3. Turn using the handle bars only.

 

2023 Kawasaki Z900RS SE

Motorcycle Trivia Quiz: General Motorcycle Knowledge

Take our motorcycles trivia quiz of 10 questions.

  1. Which of the following motorcycles was first to be manufactured?
    a. Harley-Davidson
    b. Indian
    c. Excelsior
    d. Honda
  2. What style bike was featured in the movie Easy Rider?
    a. Cruiser
    b. Chopper
    c. Sportbike
    d. Touring bike
  3. What did BMW make before they made motorcycles?
    a. Cars
    b. Boats
    c. Machine tools
    d. Airplane engines
  4. What brand is HOG associated with?
    a. BMW
    b. Honda
    c. Harley-Davidson
    d. Kawasaki
  5. Which of the following is not a major motorcycle rally?
    a. Sturgis
    b. Laconia
    c. Daytona
    d. Williamsport
  6. Gold Wing is associated with what brand?
    a. BMW
    b. Honda
    c. Harley-Davidson
    d. Kawasaki
  7. What is a Ninja?
    a. Kawasaki
    b. Honda
    c. Yamaha
    d. Suzuki
  8. Which of the following is not associated with Harley-Davidson?
    a. Motor Company
    b. Milwaukee
    c. Shovelhead
    d. Super-X
  9. Which was not part of the Big-3?
    a. Harley-Davidson
    b. Indian
    c. Excelsior
    d. Honda
  10. What is Biker Billy known for?
    a. Food
    b. Racing
    c. Making movies
    d. Designing motorcycles
  11. What is the largest motorcycle website in the world?
    a. Google
    b. Facebook
    c. Total Motorcycle
    d. Instagram

 

2023 Harley-Davidson Pan-America Special

Motorcycle Trivia Quiz: Harley-Davidson

Take our motorcycles trivia quiz of 10 questions.

  1. What engine powers the 2000 Harley-Davidson Softails?
    a. Twin Cam 88B
    b. Evolution
    c. Twin Cam 88
    d. S&S; V-Twin
  2. What is the nickname sometimes given to the Twin-Cam Harley engine?
    a. Flat Head
    b. Shovel Head
    c. Fat Head
    d. Oval Head
  3. In what year was Harley-Davidson founded?
    a. 1900
    b. 1905
    c. 1903
    d. 1910
  4. H-D was merged with AMF from 1969 to 1981. What does AMF stand for?
    a. American Motorcycle Fender
    b. American Machine and Foundry
    c. Allstate Machine Folders
    d. Asian Motors Federation
  5. Name the order of introduction of the following H-D engines starting with the earliest.
    a. Flathead, Panhead, Knucklehead, Shovelhead
    b. Panhead, Flathead, Knucklehead, Shovelhead
    c. Flathead, Knucklehead, Panhead, Shovelhead
    d. Shovelhead, Flathead, Knucklehead, Panhead
  6. Current Harley model names beginning with X are?
    a. Softails
    b. Sportsters
    c. Electra Glides
    d. Low Riders
  7. What Harley did Arnold Schwarzenegger ride in Terminator 2?
    a. Springer Softail
    b. Heritage Springer
    c. Sportster 1200 Sport
    d. Fat Boy
  8. What was the name of the first production Harley?
    a. J-11
    b. Hummer
    c. Servicar
    d. Silent Gray Fellow
  9. What is Harley’s longest selling current model?
    a. Electra Glide
    b. Sportster
    c. Softail
    d. Dyna Glide
  10. Which of the following is available from Harley-Davidson for 2001?
    a. alarm system
    b. liquid-cooled engine
    c. Sportster counterbalanced engines
    d. new superbike

 

2023 Yamaha NIKEN GT

Motorcycle Trivia Quiz: Yamaha

Take our motorcycles trivia quiz of 10 questions.

  1. Yamaha began exporting to the USA in what year?
    a. 1955
    b. 1960
    c. 1965
    d. 1970
  2. Yamaha was originally known for what product?
    a. Musical Instruments
    b. Boats
    c. Furniture
    d. Motorcycles
  3. The first Yamaha was known by what name?
    a. Yellow Swan
    b. Green Turtle
    c. Black Cat
    d. Red Dragonfly
  4. Which Yamaha model was featured in the Guggenheim Museum?
    a. YA-1
    b. V-Max
    c. YD-1
    d. FZ750
  5. How many models does Yamaha offer in the USA for the year 2001?
    a. Less than 20
    b. 21-30
    c. 31-40
    d. Greater than 40
  6. The parent company of Yamaha, Nippon Gakki, was founded in what year?
    a. 1897
    b. 1907
    c. 1927
    d. 1947
  7. The Yamaha Motor Company was founded in what year?
    a. 1947
    b. 1950
    c. 1955
    d. 1960
  8. Which of the following is not a 2001 model Yamaha?
    a. FZ1
    b. Midnight Star
    c. YZF-R6
    d. ZX-6R
  9. The Yamaha FZ750 was first to contain how many valves per cylinder?
    a. 2
    b. 3
    c. 4
    d. 5
  10. What size engine did the first Yamaha have?
    a. 50cc
    b. 100cc
    c. 125cc
    d. 250cc

 

2023 BMW M1000R

Motorcycle Trivia Quiz: BMW

Take our motorcycles trivia quiz of 10 questions.

  1. What was the name of the first BMW motorcycle?
    a. R23
    b. M2 B15
    c. R32
    d. R100
  2. The BMW Boxer has what kind of engine?
    a. Single-Cylinder
    b. V-Twin
    c. Flat-Twin
    d. Flat-Four
  3. What does the BMW emblem symbolize?
    a. Boxer
    b. Spinning Propeller
    c. Wheel
    d. Piston
  4. What was the first thing BMW built?
    a. Cars
    b. Motorcycles
    c. Motorcycle Engines
    d. Aircraft Engines
  5. What does the R in R100 stand for?
    a. Radial
    b. Rad
    c. Round
    d. Reliable
  6. Which of the following is not made by BMW?
    a. R-Bikes
    b. K-Bikes
    c. Funduro
    d. J-Bikes
  7. Which motorcycle manufacturer first used ABS?
    a. Honda
    b. H-D
    c. Triumph
    d. BMW
  8. BMW discontinued the old-style boxers in about what year?
    a. 1985
    b. 1990
    c. 1995
    d. 1997
  9. In what year was the first BMW introduced?
    a. 1903
    b. 1913
    c. 1923
    d. 1933
  10. What is a term used for a BMW motorcycle?
    a. Beemer
    b. Bammer
    c. Bummer
    d. Bimmer

ANSWERS BELOW

2023 Can-Am Ryker Sport

 

Sample Motorcycle Drivers Written Test – #1 Answer Sheet

  1. What are the requirements for wearing a helmet?
    B. All motorcycle riders and passengers are required to wear helmets at all times.
  2. Grabbing the front brake or jamming down on the rear brake:
    A. Can cause the brakes to lock.
  3. Passengers on motorcycles should:
    C. Sit as far forward as possible without crowding you.
  4. When riding with a group of motorcyclists, a staggered formation:
    B. Should not be used when entering or exiting a highway.
  5. Eye protection:
    C. Should give a clear view to either side.
  6. A primary cause of single vehicle motorcycle accidents is:
    B. Motorcyclists running wide in a curve or turn and colliding with the roadway or a fixed object.
  7. The best lane position for a motorcycle:
    C. Can vary depending on road and/or traffic conditions.
  8. When riding at night you should:
    C. Reduce your speed because it is harder to see something lying in the road.
  9. You should operate the engine cut-off switch and pull in the clutch when:
    A. The throttle is stuck and you can’t free it.
  10. To operate a moped, you must have at least a _______ license.
    B. Class M2

 

Sample Motorcycle Rider Quiz Test – #2: Answer Sheet

  1. Upshifting or downshifting on a curve:
    A. Should only be done if it can be done smoothly.
  2. To avoid confusing other drivers you should:
    B. Make sure your turn signal turns off after you finish a turn.
  3. ________ is a major factor in accidents caused by motorcycles.
    A. Following too closely
  4. If your motorcycle starts to wander back and forth while riding over metal bridge gratings, you should:
    C. Relax, stay on course and ride straight across.
  5. If you must carry a load it should be:
    A. Either over, or in front of the rear axle.
  6. Highway pegs:
    C. Can increase the time it takes to reach the foot brake in an emergency.
  7. What is the best way to stay out of trouble while riding a motorcycle?
    A. To see it coming by looking well ahead.
  8. A motorcycle rider has an advantage over an automobile driver when passing parked vehicles because:
    B. A motorcycle rider can avoid the problems of opening doors and people stepping out from between vehicles by driving in the left part of the lane.
  9. Brightly colored reflective helmets and clothing:
    B. Can make motorcycle riders easier to see.
  10. To execute a turn safely a motorcycle rider should always:
    A. Lean the motorcycle in the direction of the curve or turn.

 

Motorcycle Trivia Quiz: General Motorcycle Trivia Answers

1. b
2. b
3. d
4. c
5. d
6. b
7. a
8. d
9. d
10. a
11. c

Motorcycle Trivia Quiz: Harley-Davidson Answers

1. a
2. c
3. c
4. b
5. c
6. b
7. d
8. d
9. b
10. a

 

Motorcycle Trivia Quiz: Yamaha Answers

1. b
2. a
3. d
4. b
5. c
6. a
7. c
8. d
9. d
10. c

Motorcycle Trivia Quiz: BMW Answers

1. c
2. c
3. b
4. d
5. b
6. d
7. d
8. c
9. c
10. a

 

About Michael Le Pard 10689 Articles
"Mr. Totalmotorcycle". Owner and Founder of Total Motorcycle, the World’s Largest Motorcycle Site with over 425 million readers since 1999. Total Motorcycle is my pride and joy and being able to reach 425 million people has been incredible and I could not have done it without the support of my visitors, readers and members...thank you so much! We are all making a difference to millions of riders worldwide.